Tertedeig, både i matterter og søte terter, består tradisjonelt sett av butterdeig, som i all hovedsak er smør og mel. Jeg synes dog at bunnen blir like god uten smør, og faktisk lettere å få sprø enn alminnelig butterdeig (smøret er veldig følsomt for elting og varme). Smøret erstatter jeg med vann og litt flytende Vita Hjertego’/rapsolje/skyr/skummet kulturmelk e.l.
Litt raspet sitronskall setter en ekstra spiss på denne terten, og kan absolutt anbefales! Fyll terten med hva du nå enn har i kjøleskapet. Egentlig en fin måte å bli kvitt grønnsaker på. Denne gangen ble det squash, purre og potet, i tillegg til løk som jeg stort sett alltid har i.
Ingredienser
1 purre
1 løk
2 middels store poteter
1 squash
Timian, basilikum, salt, pepper
Deig
150 g sammalt hvete, grov
150 g hvetemel
1 ts salt
Ca. 1 dl. vann
0,5 dl Vita Hjertego’ (eller en liten dasj)
Eggeblanding
3 egg
1 dl skummet melk
3 ts Maizena
1/2 ts salt
pepper
timian
muskat, malt
revet sitronskall av en økositron
Fremgangsmåte
- Start med å samle deigen. Ha mel, vann, salt og fettstoff i en skål og elt det hele sammen. Pass på med å overelte deigen, da kan den bli vanskelig å ha med å gjøre senere. Den skal egentlig bare samles til en homogen masse. Sett i kjøleskapet mens du lager fyllet.
- Skrell potetene og rasp dem på et grovt rivjern. Skjær purren i ringer, løk i båter, og stek det hele på en stekepanne i litt rapsolje. Krydre med timian, basilikum, salt og pepper.
- Rasp squashen og bland sammen med resten.
- Sett ovnen på 200°C og rull deigen ut så den passer til terte-formen. Prikk den hele veien rundt med en gaffel. Deigen stekes så i ovnen ca. 15 min. Sjekk at deigen har fått en hard ytre før den tas ut. Steketiden kan variere fra ovn til ovn.
Den forbakte tertebunnen skal helst ligne dette når den tas ut av ovnen. - Ha fyllet i den forbakte tertebunnen. Hell eggeblandingen over, så den dekker alt fyllet, men ikke renner over kanten av bunnen. Bruk evt. en gaffel til å «flytte» litt på fyllet, så eggemassen kommer ned i alle krinkelkroker. Rasp litt ekstra sitronskall på toppen av terten. Dette gir en utrolig deilig smak.
- Bak terten med fyll i ytterligere ca. 30 min. Sjekk med en bakepinne at eggemassen har satt seg.
Et voliá. Ferdig terte serveres med en deilig salat til.