Terte med purre-squash

Purre-squash terte

Tertedeig, både i matterter og søte terter, består tradisjonelt sett av butterdeig, som i all hovedsak er smør og mel. Jeg synes dog at bunnen blir like god uten smør, og faktisk lettere å få sprø enn alminnelig butterdeig (smøret er veldig følsomt for elting og varme). Smøret erstatter jeg med vann og litt flytende Vita Hjertego’/rapsolje/skyr/skummet kulturmelk e.l.

Litt raspet sitronskall setter en ekstra spiss på denne terten, og kan absolutt anbefales! Fyll terten med hva du nå enn har i kjøleskapet. Egentlig en fin måte å bli kvitt grønnsaker på. Denne gangen ble det squash, purre og potet, i tillegg til løk som jeg stort sett alltid har i.

Ingredienser
1 purre
1 løk
2 middels store poteter
1 squash
Timian, basilikum, salt, pepper

Deig
150 g sammalt hvete, grov
150 g hvetemel
1 ts salt
Ca. 1 dl. vann
0,5 dl Vita Hjertego’ (eller en liten dasj)

Eggeblanding
3 egg
1 dl skummet melk
3 ts Maizena
1/2 ts salt
pepper
timian
muskat, malt
revet sitronskall av en økositron

Fremgangsmåte

 1. Start med å samle deigen. Ha mel, vann, salt og fettstoff i en skål og elt det hele sammen. Pass på med å overelte deigen, da kan den bli vanskelig å ha med å gjøre senere. Den skal egentlig bare samles til en homogen masse. Sett i kjøleskapet mens du lager fyllet.
 2. Skrell potetene og rasp dem på et grovt rivjern. Skjær purren i ringer, løk i båter, og stek det hele på en stekepanne i litt rapsolje. Krydre med timian, basilikum, salt og pepper.
 3. Rasp squashen og bland sammen med resten.
 4. Sett ovnen på 200°C og rull deigen ut så den passer til terte-formen. Prikk den hele veien rundt med en gaffel. Deigen stekes så i ovnen ca. 15 min. Sjekk at deigen har fått en hard ytre før den tas ut. Steketiden kan variere fra ovn til ovn.

  Terte squash-purre
  Den forbakte tertebunnen skal helst ligne dette når den tas ut av ovnen.
 5. Ha fyllet i den forbakte tertebunnen. Hell eggeblandingen over, så den dekker alt fyllet, men ikke renner over kanten av bunnen. Bruk evt. en gaffel til å «flytte» litt på fyllet, så eggemassen kommer ned i alle krinkelkroker. Rasp litt ekstra sitronskall på toppen av terten. Dette gir en utrolig deilig smak.
 6. Bak terten med fyll i ytterligere ca. 30 min. Sjekk med en bakepinne at eggemassen har satt seg.

  Terte med squash-purre
  Et voliá. Ferdig terte serveres med en deilig salat til.