kransekake

Kransekake

Er man på kolesterolvennlig kost, kan det være en utfordring å finne desserter man kan spise. Hovedsakelig bør man unngå kaker eller desserter laget på smør og fløte. Selv om man heller ikke skal ha store mengder sukker, så kan alternativet være å lage kaker/desserter basert på sukker og nøtter, og selvfølgelig kun spise begrensede mengder av dette. Eksempler på dette kan være makroner, marengs/pavlova, marsipan, kransekake, nougat. Fløteis kan byttes ut med sorbetis. Fruktsalat med vaniljekesam er også veldig lekkert. I kaker kan man forsøke å bytte ut en del av smøret med olje, bytte ut deler av melet med grovere meltyper samt benytte seg av årstidenes frukt og bær, for å gi kaken smak.

Her kommer en oppskrift på kransekake til en festlig anledning. Det tar litt tid hvis man skal male mandlene selv, og alternativt kan man kjøpe mandelmel. Jeg pleier å bruke 3 små kvelder hvis mandlene skåldes, men det tar ikke så lang tid per kveld. Skålder mandler en kveld. Lager deigen en annen og kransekaken 3.kveld. Fordelen er at man kan pakke kransekakeringene i en lufttett pose i kjøleskapet og kun bruke tid på å sette den sammen den dagen den skal brukes.

(Halvparten skulle i virkeligheten være nok til en kransekake, men det er så kjedelig å få for lite, og så kan man bruke overskuddet til å lage små konfekter eller nougat-kransekakestenger – mums!)

kransekake
Med danske flagg i anledning at vi feiret nyttårsaften i Danmark.

Ingredienser
1000 g mandler
1000 g melis
Ca. 6 eggehviter

5 dråper bittermandel essens (jeg har ikke fått tak i dette hverken i Norge eller Danmark, men i Sverige selges det på alle større supermarkeder. Ikke livsnødvendig, men gjør det lille ekstra til kransekaken. Hvis du bruker mandelmel, er dette ikke nødvendig.)

Evt. litt vann til å binde deigen

Kransekakeformer (kan kjøpes for 149,- på f.eks. Meny)

Glasur
150 g melis
½ eggehvite
2 tsk sitronsaft el. eddik

Fremgangsmåte

Bruk halvparten av mandlene uskåldet og halvparten skåldet. Vann kommes i kok i en gryte, tas av platen, og halvdelen av mandlene legges i vannet ca. 10 min (mandlene skal ikke koke, men bare «trekkes» i det kokte vannet). Skåld mandlene, og tørk dem godt. Et triks til å skålde mandlene er å ta dem i et kjøkkenhåndkle og gni mandlene, så skallet faller av.

Både de skåldede og de ikke-skåldede mandlene has så i ovnen ca. 30 min på 100°C: Dette framhever mandelsmaken. Vend på dem en gang i blant. De skal være meget lett gyldne når de tas ut. Mal så alle mandlene 2 ganger i mandelkvern UTEN melis. Dette for å få malt dem godt.

Mandelblandingen kommes i en kjøkkenmaskin sammen med melis. Halvpisk eggehvitene og bland i så mye av dem at det blir en passe fast deig. Elt deigen godt. Sett den bort, tildekket, til neste dag.

Neste dag eller en dag du har tid, rull lange, tynne pølser, og legg i kransekakeformer. Husk at de hever seg litt i ovnen, så de behøver ikke fylle ut formene. Steketid i ovnen  150°C, 20 min. Kransekakene kan forsiktig tas ut av formene etter ca.15 min hvile på rist. Husk at kransekakene virker forholdvis myke med det samme de kommer ut av ovnen, men de setter seg i løpet av 1-2 timer.

Sette kaken sammen: Bland glasuren til det blir noenlunde tyktflytende. Ha den i en frysepose og klipp et lite hull i den ene spissen. Start med å legge den største ringen på et stort fat. Lag sikk-sakk bevegelser med glasuren, så det danner et pent mønster. Trykk den nest-største ringen forsiktig på. Pass på at den kommer jevnt på, da dette er vanskelig å justere senere uten at det går utover estetikken. Fortsatt på denne måten til alle ringene er brukt.

En kokt potet legges inne i midten av kransekaken, for å holde på fuktigheten.