Kalkunbryst marinert i øl

Kalkunbryst marinert i øl

Kalkunbryst er lettest å få tak i nå rundt juletider, men kan ofte kjøpes på frost resten av året, f.eks. på større Meny-butikker e.l. Kalkun har lett for å bli tørt, og jeg vil derfor anbefale å marinere kjøttet god tid i forveien samt bruke en stekepose når man har den i ovnen. Ved marinering er det selvfølgelig bare fantasien som setter grenser for hvilke ingredienser man kan bruke, men jeg synes denne oppskriften fungerer veldig bra:

Ingredienser
Kalkunbryst 1-2 kg
3 fedd hvitløk
2 store løk
2 gulrøtter
Litt rapsolje
Rosmarin, helst fersk men krydder går også
Salt, pepper
0,33 l øl (I mangel av annet ble det en Carlsberg her, men en øl med mer smak er sikkert enda bedre.)

Slik gjør du:

  1. Skjær løk i båter, gulrøtter i skiver og bland sammen med presset hvitløk, rosmarin og øl i en stor frysepose eller stekepose hvis du har det. Legg kalkunbrystet i og masser godt så marinaden kommer rundt overalt. La stå i kjøleskapet i minst 6-8 timer, gjerne lenger. Tilbered f.eks. samme morgen eller kvelden før.
  2. I god tid før det skal serveres, tar du kjøttet ut av posen. Gnir det med salt og pepper. Varm en stekepanne på høy varme, og brun kjøttet lett på hver side. Tenn samtidig ovnen på 180 grader. Når kjøttet er brunet, legg det tilbake i stekeposen. Knytt sammen og lag et lite hul i toppen, så dampen kan komme ut. Stekeposen settes i en ildfast form i ovnen.
  3. Sett kjøttet i ovnen sammen med et steketermometer. Kalkunkjøtt skal ha ca. 68-70 grader i ovnen. Her tok det 1-1,5 time ovnen på 180 grader (1 kg kjøtt), men dette avhenger av kjøttets størrelse og form, ovn, hvor lenge det har fått på stekepannen etc. Får du dårlig tid i forhold til servering, kan man skru ovnstemperaturen opp og følge godt med på steketermometeret.
  4. Når kjøttet har nådd riktig temperatur, ta det ut av ovnen, la hvile litt og skjær i skiver. Serveres med brun ris og en deilig salat.
Kalkunbryst marinert i øl
Bildet ble kanskje ikke det beste, da jeg først husket å ta bilde ved andre porsjonen. Jeg får oppdatere bildet neste gang dette står på menyen!

Hvitvin fungerer også utmerket istedetfor øl. Det spiller ikke SÅ stor rolle hvilken hvitvin man bruker, men hold deg vekk fra chardonnay/chablis. Jeg pleier å bruke en savignon blanc, men bruk det du har stående.. Jeg har også lest at man kan bruke champagne til samme formål, men da helst en som ikke for søt. Dette er hvertfall en fin måte å bruke opp alle rester, etter en nyttårsaften eller en annen festlig anledning. Mine vinslanter kan generelt stå ganske lenge på kjøkkenbenken – overhode ikke drikkbare, men veldig gode i matlaging likevel, så ikke kast dem! Masse god aroma å hente.