Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe er noe av det beste jeg vet! Vanligvis skal det en liten skvett med fløte i suppen, som gir den en deilig kremet smak, men i stedet for kan man blande inn litt skyr helt til sist, innen servering.

Hvis du ikke kjenner til jordskokken, så er det absolutt verdt å teste den ut. Det er en rotfrukt med litt nøtteaktig smak. Ligner en ingefær i utseende, men minner mer om en potet etter at den er skrelt. Flere og flere butikker i Norge selger nå disse. I Danmark og Frankrike har man lenger tradisjoner for å bruke denne.

Oppskriften er ganske simpel – man trenger ikke så mange ingredienser, men det smaker altså veldig lekkert. Serveres enten som en forrett til 4 personer, eller som middag med f.eks. nybakt brød til 2 personer.

Ingredienser
300 g jordskokker (skrellet vekt)
200 g poteter (skrellet vekt)
200 g løk
1 fedd hvitløk
1-2 dl hvitvin
5 dl hønsebuljong
1 dl skummet melk
1/2 sitron, saften
Salt og pepper

Garnityr
Sprøstekte jordskokkeskiver (fra 1-2 jordskokker)
Rå jordskokkeskiver
Frisk timian
Trøffelolje hvis man har stående (ellers gjør det ikke så mye)

Fremgangsmåte

  1. Start med å skrell jordskokker og poteter. Skjær i små terninger og ha i en bolle med sitronvann inntil det skal brukes. Finhakk løk.
  2. Ha i litt Vita Hjertego’ i en tykkbundet gryte. Fres løk og presset hvitløk til det blir gyllent. Ha så i jordskokk- og potetbitene og stek med ca. 1 min.
  3. Hell i hvitvin og la det dampe godt av (til vesken er ca. halvert), før hønsebuljongen kommes i.
  4. La simre på svak varme under lokk til grønnsakene er godt møre, ca.30 min.
  5. Ta gryten av pannen og blend det hele med en stavmikser. Suppen skal være helt jevn og fri for klumper, og må gjerne ha masse skum!
  6. Sett gryten tilbake på platen, og tilsett melken. Smak til sitronsaft, salt og pepper. Kan evt. jevnes med Maizena om du synes suppen er for tynn.
  7. Samtidig skreller du noen flere jordskokker og snitter dem i syltynne skiver. Halvparten ristes godt på en panne, og halvdelen has i sitronvann (forhindrer at de blir brune, mens man venter på at resten skal bli ferdig).
  8. Server suppen med finhakket timian, stekte og rå jordskokkeskiver, evt. litt trøffelolje dryppet over. Drikkes med et godt glass hvitvin om man vil.