Jordskokkesuppe er noe av det beste jeg vet! Vanligvis skal det en liten skvett med fløte i suppen, som gir den en deilig kremet smak, men i stedet for kan man blande inn litt skyr helt til sist, innen servering.
Hvis du ikke kjenner til jordskokken, så er det absolutt verdt å teste den ut. Det er en rotfrukt med litt nøtteaktig smak. Ligner en ingefær i utseende, men minner mer om en potet etter at den er skrelt. Flere og flere butikker i Norge selger nå disse. I Danmark og Frankrike har man lenger tradisjoner for å bruke denne.
Oppskriften er ganske simpel – man trenger ikke så mange ingredienser, men det smaker altså veldig lekkert. Serveres enten som en forrett til 4 personer, eller som middag med f.eks. nybakt brød til 2 personer.
Ingredienser
300 g jordskokker (skrellet vekt)
200 g poteter (skrellet vekt)
200 g løk
1 fedd hvitløk
1-2 dl hvitvin
5 dl hønsebuljong
1 dl skummet melk
1/2 sitron, saften
Salt og pepper
Garnityr
Sprøstekte jordskokkeskiver (fra 1-2 jordskokker)
Rå jordskokkeskiver
Frisk timian
Trøffelolje hvis man har stående (ellers gjør det ikke så mye)
Fremgangsmåte
- Start med å skrell jordskokker og poteter. Skjær i små terninger og ha i en bolle med sitronvann inntil det skal brukes. Finhakk løk.
- Ha i litt Vita Hjertego’ i en tykkbundet gryte. Fres løk og presset hvitløk til det blir gyllent. Ha så i jordskokk- og potetbitene og stek med ca. 1 min.
- Hell i hvitvin og la det dampe godt av (til vesken er ca. halvert), før hønsebuljongen kommes i.
- La simre på svak varme under lokk til grønnsakene er godt møre, ca.30 min.
- Ta gryten av pannen og blend det hele med en stavmikser. Suppen skal være helt jevn og fri for klumper, og må gjerne ha masse skum!
- Sett gryten tilbake på platen, og tilsett melken. Smak til sitronsaft, salt og pepper. Kan evt. jevnes med Maizena om du synes suppen er for tynn.
- Samtidig skreller du noen flere jordskokker og snitter dem i syltynne skiver. Halvparten ristes godt på en panne, og halvdelen has i sitronvann (forhindrer at de blir brune, mens man venter på at resten skal bli ferdig).
- Server suppen med finhakket timian, stekte og rå jordskokkeskiver, evt. litt trøffelolje dryppet over. Drikkes med et godt glass hvitvin om man vil.