Fiskesaus uten med begrensede fettmengder

Hvit fiskesaus

Sauser kan være utfordrende å få til uten store mengder smør og fløte, men denne fiskesausen synes jeg fungerer bra!

Ingredienser
Ca.1 ss Vita Hjertego’
1/4 stor løk eller en sjalottløk
1-2 ss hvetemel
3 dl ekstra lettmelk
1/2 fiskebuljongterning
1 tsk sennep
2 ss finhakket dill (eller et dryss tørket dill)
1 eggeplomme
Salt, hvit pepper, sitron

I denne sausen har jeg rett og slett bare erstattet smør med Vita Hjertego og fløte med ekstra lettmelk. Man blir nødt til å bruke noe som minner om smaken av smør og fløte, ellers kan det bli en nokså tam smak på denne type saus (altså det går an å bruke ren olje og skummet melk eller vann, men så må man gjøre opp med seg selv hvor kresen man er på smaken).

Hvit pepper brukes mest for å få en fin farge på sausen.

Fremgangsmåte
Fres Vita Hjertego (eller olje) i en liten kjele. Stek den finhakkede løken gyllen. Hell mel i, mens det røres inn med en visp og får en tykk konsistens, nesten tørt. Spe så på med melk, litt av gangen, rør inn til det tykner, og tilsett så litt mer. Fortsett inntil det ikke lenger tykner.

Ha i fiskebuljong, sennep, dill og smak etterhvert til med salt, pepper og sitronsaft.

Når sausen er smakt til og har simret 5-10 min, tas den av den varme platen, og eggeplommen has i, mens det røres KRAFTIG, så den ikke når å koagulere.. 

PS! Kan varieres med karry, kardemomme eller gurkemeie.

Ekstra kommentar
Tidligere mente man at man skulle holde seg vekk fra eggeplommen pga. dens høye innhold av kolesterol, men i dag tyder forskningen på at det er lite av dette som faktisk opptas i tarmen, og det er ingen problemer å spise dette i begrensede mengder (maks. 1 egg om dagen, og man har derfor rikelig mengder å gå på).